Aktualności

Solski z nowym zapleczem

27-02-2019

Solski z nowym zapleczem

Teatr im. L. Solskiego w Tarnowie rozpoczął użytkowanie wyremontowanego zaplecza technicznego. Rozbudowa trwała rok a 8 lutego obiekt został dopuszczony oficjalnie do użytkowania. Przebudowa została sfinansowana przez Gminę Miasta Tarnowa, Program Operacyjny Województwa Małopolskiego, Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz teatr. Obiekt zaprezentowano publicznie podczas specjalnie zorganizowanego spaceru prasowego.

Choć to tylko zaplecze teatralne, to jednak też nowy etap w historii teatru. Zmieniło się  bowiem diametralnie oblicze od strony północnej – mówi Rafał Balawejder. Poprzedni budynek był wybudowany w latach siedemdziesiątych i wymagał gruntownej przebudowy. Teraz od ulicy Legionów pojawiła wysmakowana i funkcjonalna architektura.

Projekt przebudowy - pod nazwą „Teatr Solskiego wobec problemów społecznych  czyli kultura dostępna dla wszystkich” - finansowany był przez Gminę Miasta Tarnowa (1,978 mln zł), Program Operacyjny Województwa Małopolskiego (1,898 mln zł), Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego (1,242 mln zł) oraz wkład własny Teatru (1,416 mln zł). Całość inwestycji pochłonęła 6,5 mln zł.

Remont zaplecza technicznego teatru rozpoczął się w lutym 2018 roku. Firma SAMSON, która wygrała przetarg na przebudowę zobowiązała się wykonać prace do grudnia 2018 roku, budynek odebrano od wykonawcy tuż przed końcem roku i zgłoszono do odbiorów końcowych. Budynek dopuszczono do użytkowania decyzją z dnia 8 lutego 2019 roku.

Powierzchnia użytkowa nowego zaplecza wynosi obecnie blisko półtora tysiąca metrów kwadratowych (wcześniej  ponad 500 m2 ) choć jeśli doliczyć jeszcze taras dachowy i zielony dach to powierzchnia ta sięga dwóch tysięcy metrów. Kubatura budynku to 4,5 tysiąca metrów sześciennych. Na zapleczu znalazła się sala prób, której do tej pory nie było w teatrze, połączona bezpośrednio z dotychczasowo użytkowaną przestrzenią teatru. Zostały wyremontowane i wyposażone pracownie teatralne: stolarska, plastyczna i krawiecka. Powstał nowoczesny dwupoziomowy magazyn o powierzchni około pół tysiąca metrów kwadratowych, gdzie będą składowane scenografie ze spektakli. Pojawiły się także dwa przenośniki ułatwiające szybką zmianę dekoracji.

Na istniejącym budynku zaplecza dobudowana została jeszcze jedna kondygnacja, gdzie pojawiło się pięć pokoi gościnnych dla twórców wraz z zielonym tarasem. Dla lepszej komunikacji wybudowano klatkę schodową oraz windę z której będą mogły korzystać osoby z niepełnosprawnością. Realizacja projektu umożliwiła dostosowanie całego zaplecza technicznego do obowiązujących przepisów budowlanych oraz BHP.

Ta nowa powierzchnia i nowe przestrzenie z pewnością będzie miała wpływ na komfort pracy. Sala prób jest jasnym pomieszczeniem, wszystkie pracownie mają dużą ilość naturalnego światła - dodaje Rafał Balawejder dyrektor teatru. Zapowiedzieliśmy, że zagramy spektakle na zielonym dachu, inaugurując nasza kolejną scenę, i tak się stanie w miesiącach letnich. W ramach wymiaru społecznego projektu, bo ma on również charakter rewitalizacyjny dla centrum Tarnowa, chciałbym by przy teatrze powstał zespół wokalny czy też chór skupiający utalentowanych amatorów. Natomiast przestrzeń ogrodu zimowego chcemy otworzyć dla szerszej dostępności w wyznaczonych godzinach.

Zapraszamy do obejrzenia nowego zaplecza technicznego:

https://www.youtube.com/watch?v=nLa91yx8LkU&fbclid=IwAR0rM7LnODcF-DRCVafHpwLP7Hu7s0Uk3bv7_WovPlZf88MFwojbD89BLI0


Fot. Paweł Topolski